Projekt „Marcin Luter w cytatach”, w skład którego wchodzi publikacja książek związanych z wittenberskim Reformatorem i luteranizmem, a także prowadzenie tego blogu i strony fb, ma w zamyśle popularyzować zagadnienia związane z Reformacją z okazji Jubileuszu 500-lecia tego ruchu przypadającego w 2017 roku.
wtorek, 27 września 2016
Gotujemy z Lutrem ... szczupaka!
Szczupak w polskim bulionie:
Pokrojone kawałki szczupaka ugotować w solonej wodzie a następnie zdjąć z niego skórkę i położyć go na kotle. Ugotować groch z cebulą, o ile lubi się taką mieszankę, i zalać ją winem. Odcedzić groch i cebulę od wina na płótnie a tak oddzielonym winem polać szczupaka. Dodać 2 posiekane cytryny, gałkę muszkatołową, cynamon, szafran oraz imbir. Sos wzbogacić cukrem i trzema/czterema żółtkami. Jeśli nie jest on dostatecznie gęsty, posypać rybę startą kromką chleba i dodać odrobinę cukru i cynamonu.
E. Strauchenbruch, Luthers Küchengeheimnisse, Leipzig 2015, 54.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz