Gotujemy z Lutrem...Ragout z jelenia

Ragout z jelenia. Foto: przeslijprzepis.pl

Ragout z jelenia:

100 g wędzonej i surowej wieprzowiny pokroić w kostkę i roztopić z dodatkiem słoniny. 1kg jeleniego mięsa pokroić w kostkę o wymiarach 4x4cm i piec na wolnym ogniu. 500 g grzybów leśnych pokroić w plasterki, dodać roztopione mięso wieprzowe i piec razem z 3 posiekanymi szalotkami, 50 g marchewki skrojonej w kostkę 1x1 cm, pietruszką i selerem. Następnie, tak upieczoną całość dodać do mięsa jeleniego, wlać 250 ml śmietany 6% i 260 ml bulionu wołowego, dalej gotować, przyprawiając listkiem laurowym, goździkiem i gałązkami jałowca. Ragout smakuje jako farsz do naleśników lub pasztecików.

L. Vogt, Das Luther-Melanchthon Kochbuch, Lindemann Verlag GmbH 2015, 155.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dlaczego nie można sprzedać Grenlandii?

CIEKAWOSTKA REFORMACYJNA: Gwiazda herrnhucka

Status prawny Święta Reformacji (Reformationstag)