Olej grzybowy:
Olej można przygotować z każdego rodzaju wysuszonych grzybów, najbardziej smakuje jednak olej smardzowy. Do tego potrzeba 50 g drobno posiekanych wysuszonych smardzów, które zalewa się 250 g oleju z krokoszu barwierskiego (oleju ostowego). Tak przygotowaną mieszaninę odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Po ty czasie oddzielić smardze i przyrządzić z nich sos a przygotowany olej (po użyciu) odstawiać w ciemne i chłodne miejsce.
Olej ziołowy na marynatę mięsną lub rybną:
Posiekać drobno 1 cebulę, na 1 porcję oleju dodać 2 łyżki stołowe wysuszonego majeranku i tymianku i zalać 250 ml oleju, dodać cebulę i odstawić na 2-3 tygodnie. Po tym czasie oddzielić dodatki od oleju.
Olej rozmarynowy na marynatę z koziego sera:
Drobno posiekać 5 ząbków czosnku. 1 filiżankę rozmarynu zmieszać z pokrojonym czosnkiem i zalać 500 ml oleju z oliwek, odstawić na 2-3 tygodnie. Po tym czasie oddzielić olej od dodatków, połowę objętości zostawić w ciemnej butli a połową zalać ser kozi z dodatkiem ziół i odstawić na 2 tygodnie.
L. Vogt, Das Luther-Melanchthon Kochbuch, Lindemann Verlag GmbH 2015, 98.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz