Bulion warzywny:
Do garnka z wodą wrzucić grubo
pokrojoną cebulę, marchew, seler, zieloną część pora i świeże zioła i gotować
powoli na otwartym ogniu. Wywar przyprawić ziarenkami musztardy i pieprzu,
jagodami jałowca, wawrzynem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gdy bulion jest
gotowy, oddzielić warzywa sitem.
Bulion rybny:
Rybę pokroić, obrać z ości i
drobno pokroić. Do garnka z 0,5 litra
wody wrzucić łeb, pokrojone kawałki płetwy oraz obraną cebulę, białą część
poru, jeden seler, marchewkę i pietruszkę. Wywar przyprawić ziarnkami
musztardy, listkiem ziela laurowego i jagodami jałowca. Po 45 minutach
gotowania na małym ogniu zupę odcedzić na sicie.
L. Vogt, Das Luther-Melanchthon Kochbuch, Lindemann Verlag GmbH 2015, 106-107.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz