środa, 15 stycznia 2020

Gotujemy z Lutrem...Bulion

Bulion warzywny:

Do garnka z wodą wrzucić grubo pokrojoną cebulę, marchew, seler, zieloną część pora i świeże zioła i gotować powoli na otwartym ogniu. Wywar przyprawić ziarenkami musztardy i pieprzu, jagodami jałowca, wawrzynem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gdy bulion jest gotowy, oddzielić warzywa sitem.

Bulion rybny:

Rybę pokroić, obrać z ości i drobno pokroić.  Do garnka z 0,5 litra wody wrzucić łeb, pokrojone kawałki płetwy oraz obraną cebulę, białą część poru, jeden seler, marchewkę i pietruszkę. Wywar przyprawić ziarnkami musztardy, listkiem ziela laurowego i jagodami jałowca. Po 45 minutach gotowania na małym ogniu zupę odcedzić na sicie.

L. Vogt, Das Luther-Melanchthon Kochbuch, Lindemann Verlag GmbH 2015, 106-107.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz