500 g pokrzyw gotować w posolonej wodzie. Posiekać bardzo cienko jedną cebulę i jedną główkę czosnku. Wymieszać pokrzywę, cebulę i czosnek i dusić aż do „zeszklenia się” w dodanym maśle (2 łyżki stołowe). Całość posypać 2 łyżkami stołowymi mąki i wymieszać. Doprawić do smaku pokruszoną bułką. Pokrzywę można alternatywnie gotować w bulionie rybnym lub mięsnym.
Smażony orkisz:
Namoczyć 500 g orkiszu w 1 litrze wody i odstawić na noc. Rankiem gotować orkisz w wodzie na lekkim ogniu tak, by się nie przypalił. Można dodać też trochę wody. Posiekaną cebulę, por i pietruszkę dusić w smalcu, następnie dodać do orkiszu z wodą i całość lekko podsmażyć.
L. Vogt, Das Luther-Melanchthon Kochbuch, Lindemann Verlag GmbH 2015, 55.
Namoczyć 500 g orkiszu w 1 litrze wody i odstawić na noc. Rankiem gotować orkisz w wodzie na lekkim ogniu tak, by się nie przypalił. Można dodać też trochę wody. Posiekaną cebulę, por i pietruszkę dusić w smalcu, następnie dodać do orkiszu z wodą i całość lekko podsmażyć.
L. Vogt, Das Luther-Melanchthon Kochbuch, Lindemann Verlag GmbH 2015, 55.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz