poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Gotujemy z Lutrem...zupy


Zupa marchewkowa z imbirem:
Pokroić 5 drobno pokrojonych marchewek i wrzucić je go bulionu warzywnego. Dodać 1 łyżkę stołową świeżo startego imbiru. Gotować dopóki marchewki nie utworzą papki. Doprawić do smaku szczyptą soli lub odrobiną białego pieprzu.

Zupa selerowa z galangalem (roślina o smaku imbirowo-pieprzowym):
Jeden drobno pokrojony seler gotować w bulionie warzywnym i doprawić 1 łyżką stołową galangalu.  Wywar pozostawić na otwartym ogniu dopóki seler nie utworzy papki, doprawić 1 łyżką stołową śmietany lub masła i gałką muszkatołową lub szczyptą soli.

Zupa dyniowa ze podsmażoną szałwią:
Pokroić drobno miąższ dyni, dodać 0,5 litra wody i gotować dopóki dynia nie zmięknie. Ugotowana na miękko dynia utworzy papkę, przyprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Smażyć na wolnym ogniu listki szałwii w oleju z oliwek lub na maśle. Dodać podsmażone listki wraz z tłuszczem do zupy dyniowej, lekko mieszając. Na koniec można dodać kilka kropel (nie mieszając!) oleju z dyni.

L. Vogt, Das Luther-Melanchthon Kochbuch, Lindemann Verlag GmbH 2015, 109-111.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz