Zupa marchewkowa z imbirem:
Pokroić 5 drobno pokrojonych marchewek
i wrzucić je go bulionu warzywnego. Dodać 1 łyżkę stołową świeżo startego
imbiru. Gotować dopóki marchewki nie utworzą papki. Doprawić do smaku szczyptą
soli lub odrobiną białego pieprzu.
Zupa selerowa z galangalem
(roślina o smaku imbirowo-pieprzowym):
Jeden drobno pokrojony seler
gotować w bulionie warzywnym i doprawić 1 łyżką stołową galangalu. Wywar pozostawić na otwartym ogniu dopóki
seler nie utworzy papki, doprawić 1 łyżką stołową śmietany lub masła i gałką muszkatołową
lub szczyptą soli.
Zupa dyniowa ze podsmażoną
szałwią:
Pokroić drobno miąższ dyni, dodać
0,5 litra wody i gotować dopóki dynia nie zmięknie. Ugotowana na miękko dynia
utworzy papkę, przyprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i gałki
muszkatołowej. Smażyć na wolnym ogniu listki szałwii w oleju z oliwek lub na
maśle. Dodać podsmażone listki wraz z tłuszczem do zupy dyniowej, lekko
mieszając. Na koniec można dodać kilka kropel (nie mieszając!) oleju z dyni.
L. Vogt, Das Luther-Melanchthon Kochbuch, Lindemann Verlag GmbH 2015, 109-111.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz