środa, 15 sierpnia 2018

Gotujemy z Lutrem...kaszki


Gorące kaszki podawano na śniadanie. Aby być w pełni sytym (talerz kaszki to zaledwie 110-130 kcal, czyli tyle samo, ile zawiera 250 ml jogurtu bez dodatków) podawano papkę z utartych i uprzednio ugotowanych owoców.

Kaszka z grysiku:
Gotować papkę z grysiku orkiszowego lub pszenicznego z podwójną ilością mleka. Grysik nabiera objętości, gdy miesza się go stale. Gotową kaszkę można posypać cukrem z dodatkiem cynamonu. Do tego pasuje uprzednio ugotowane i zmielone jabłko.

Kaszka z owsa:
Gotować płatki owsiane z potrójną ilością wody, stale mieszając. Aby kaszka napęczniała należy odstawić ją od ognia. Na koniec dodać miodu, orzechów lub papkę z utartych owoców (wedle uznania).

Papka z orkiszu:
Gotować płatki orkiszowe z podwójną ilością wody. Doprawić wedle uznania takimi przyprawami jak bertram (roślina z rodziny astrowatych), cynamon lub galangal (roślina o imbirowo-pieprzowym smaku). Do tego podawać ugotowane, drobno krojone jabłka lub gruszki.

Kaszka z prosa (sorgo):
Odstawić namoczone proso (sorgo) w wodzie na pół godziny, wodę oddalić za pomocą sita, przenieść proso do garnka z dwa i pół objętościami mleka lub wody. Gotować 7 minut. Podawać z suszonymi gruszkami lub posypać kaszkę cynamonem.

Papka z kwiatów bzu:
Gotować kwiaty bzu (ok. 10 g) w 0,5 litra mleka. Następnie oddzielić kwiaty od mleka za pomocą sitka i dodać starte dwie kromki chleba jako środek zagęszczający. Papkę można zabarwić szafranem (na żółto), borówkami (na niebiesko), czy fiołkami (na fioletowo).

L. Vogt, Das Luther-Melanchthon Kochbuch, Lindemann Verlag GmbH 2015, 125, 173.
E. Strauchenbruch, Luthers Küchengeheimnisse, Leipzig 2015, 38.

1 komentarz:

  1. Mniam. Znalazłabym wspólny język z Reformatorem nawet w kuchni!!!

    OdpowiedzUsuń