Sok z czarnego bzu. Foto: stylzycia.radiozet.pl |
Jabłka i gruszki w miodzie:
Namoczyć w białym winie 200 g suszonych jabłek i 200 g suszonych gruszek z odrobiną cynamonu, goździków i kardamonu. Po 3 godzinach masę odcedzić na sicie, zalać 50 g miodu spadziowego, można dodać 50 g świeżo zmielonych migdałów. Podawać w czarkach, wierzch polać miodem albo wypełnić zwierzęce jelito, suszyć i serwować jako kiełbasę.
Marmolada z mirabelek:
Suszone mirabelki drobno pokroić i namoczyć w wodzie. Po 2 godzinach odcedzić na sicie i wypełnić czarkę powstałą masą.
Sok z gruszek:
Gruszki z pestkami pokroić, zalać wodą i gotować na małym ogniu, uważając by nie rozgotowały się. Odstawić na noc, by sok mógł zebrać się. Rankiem odcedzić na sicie. Sok ponownie podgrzać na małym ogniu.
Sok z bzu:
Owoce bzu roztłuc i zmieszać z 1/10 objętości miodu. Całość odstawić na noc. Rankiem odcedzić na sicie, dodać 2/10 objętości miodu.
Literatura:
L. Vogt, Das Luther-Melanchthon Kochbuch, Lindemann Verlag GmbH 2015,
42-43.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz