wtorek, 18 października 2016

Gotujemy z Lutrem ... na post

A na czas postu polecamy…

Nadzienie na postne pączki:
Rozłup łupinkę orzecha włoskiego i weź całe jego wnętrze. Pokroić tyle samo jabłek, co rozłupanych orzechów, w kostkę o wielkości orzecha. Zmieszać jabłka z orzechami i odrobiną miodu i opiekać mieszankę przez kilka minut na małym ogniu. Wymieszać je z przyprawami (np. kolendrą) i położyć na ciasto pączkowe. Na koniec piec i nie dosalać pączków...


Albo…

Chcesz przygotować dobrą potrawę postną, ubij cienkie ciasto z 4 jaj i 200 g białej mąki. Aby stało się ono gęstsze, dodawaj starty chleb. Obierz kwaśne jabłka, pokrój je równie grubo, co słoninę i wymieszaj je z ciastem. Tak sporządzoną mieszankę pobierz łyżką, smaż na smalcu albo maśle....

…. i najważniejsze: zapomnij o kaloriach! Życie nie powinno oznaczać bycia głodnym -;)

E. Strauchenbruch, Luthers Küchengeheimnisse, Leipzig 2015, 49-50.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz